نکات مهم در انتخاب لامپ

راهنمای خرید لامپ

نور و روشنايي تاثير بسيار زيادي در زندگي ما انسان ها دارد و تقريبا در هر فعاليتي که بخواهيم انجام دهيم وجود نور کافي براي عمکرد درست چشم ، ضروري است. به همين دليل است که نياز به روشنايي همواره وجود دارد و در طول شب و يا در داخل ساختمان ها که نور خورشيد وجود ندارد ،  اين روشنايي از طريق لامپ ها تامين مي شود. لامپ نخستين بار توسط توماس اديسون اختراع شد و نخستين نسل لامپ ها لامپ هاي رشته اي نام دارند. اين لامپ ها معمولا مصرف بالايي دارند و استفاده از آن ها در تعداد زياد سبب مي شود تا استفاده کننده هزينه هاي زيادي را متحمل شود. به همين دليل شرکت هاي سازنده لامپ به فکر اختراع لامپ هاي کم مصرف افتادند . لامپ هاي کم مصرف ضمن اينکه به اندازه لامپ هاي رشته ای ( و گاهي بيشتر !!!) روشنايي توليد مي کنند ، مصرف برق بسيار پايين تري نسبت به آن ها دارند.در اين مقاله قصد داريم راهنماي خريد لامپ هاي مختلف را به شما ارائه کنيم. چنانچه قصد خريد لامپ را داريد ، توصيه مي کنيم تا پايان اين مقاله با ما همراه باشيد.

نکاتی که قبل از خرید لامپ باید بدانیم

 

انواع لامپ

1- لامپ هاي رشته اي : لامپ هاي رشته اي لامپ هايي استاندارد هستند و اولين نوع لامپ ها به شمار مي روند. اين لامپ ها در اندازه هاي مختلف و ولتاژهاي متفاوت توليد شده اند. هنگام عبور برق از رشته تنگستن داخل لامپ، نور و گرما توليد مي شود. شيوه عملکرد لامپ هاي رشته اي به اين صورت است که هنگام روشن شدن، جريان ناگهاني، انرژي و گرما را به فضايي نازک وارد می کند و سبب گرم شدن رشته (فلامنت) و در نتيجه نور توليد مي شود. رشته ي اين لامپ درون محفظه اي شامل مخلوطي از نيتروژن يا خلا قرار دارد. اصلي ترين عيب لامپ هاي رشته اي  اين است که تنها 10 % تا 20 % ازانرژي را به نور تبديل مي کنند و بقيه آن را به صورت گرما هدر مي دهند. عمر لامپ هاي رشته اي بين 700 تا 1000 ساعت روشنايي است. بازده روشنايي لامپ هاي رشته اي حدود 15  لومن در هر وات است. امروزه لامپ هاي LED ، فلورسنت و… براساس فن آوري هاي جديد جايگزين اين نوع لامپ ها شده اند.

2- لامپ هاي هالوژن :  لامپ های هالوژن از يک رشته تنگستن تشکيل شده اند که توسط لايه اي فشرده و نازک پوشيده شده و با گازنجيب ( گاز بي اثر) و مقداري از هالوژن (برم يا يد) پر شده است. لامپ هاي هالوژن با وجود کوچک تر بودن نسبت به لامپ هاي معمولي  از طول عمر و روشنايي زيادي برخوردار است ولي در مقايسه با لامپ هاي فلورسنت و لامپ هاي LED تقريبا سه برابر انرژي مصرف مي کنند. بهره ي نوري لامپ هاي هالوژن حدود 25  لومن در هر وات است. اگر مي خواهيد که نور را در محلي خاص متمرکز کنيد ، مي توانيد از لامپ هاي هالوژن استفاده کنيد.

3- لامپ هاي فلورسنت : لامپ هاي فلورسنت فشرده که با نام لامپ هاي کم مصرف شناخته می شوند، نوعي از لامپ هاي مدرن کم مصرف هستند که مانند فلورسنت ها کار مي کنند و جايگزين مناسبي براي لامپ هاي رشته اي به حساب مي آيند. به طور کلي لامپ کم مصرف در مقايسه با ساير لامپ ها با استفاده از تواني کمترو طول بيشتر برخوردارند و به همان ميزان نور توليد مي کنند. در اين لامپ ها اتلاف برق به صورت گرما بسيار کمتر از انواع ديگر است. لامپ هاي کم مصرف از دو يا سه حلقه لوله تشکيل شده اند معمولا تا 10000 ساعت روشنايي را تامين مي کنند. بهره ي نوري يک لامپ فلورسنت فشرده حدود 60 لومن در هر وات است.


مشخصات و ویژگی های لامپ با طول عمر بالا

4-  لامپ هاي LED :لامپ LED ( مخفف Light emitting diode به معناي ديود ساطع کننده نور) داراي تکنولوژي جديد با بازده بالاست که به سرعت جاي خود را در ميان مصرف کنندگان باز کرد. اين لامپ ها رشته ندارند و از قدرت کمتر و طول عمر بيشتري برخوردارند و همچنين رنگ هاي  مختلفي را بدون استفاده از فيلتر هاي رنگي ايجاد مي کنند. لامپ هاي LED  در مقايسه با لامپ هاي رشته اي نور بيشتري دارند و انرژي کمتري مصرف مي کنند. همچنين LED  هاي سفيد نسبت به لامپ هاي کم مصرف حدود 30 درصد بازده بيشتر دارند. انواع مدلهای لامپهای LED  را در ادامه به شما معرفی میکنیم.

 

  • لامپ های ال ای دی مدل حبابی: از پرطرفدارترین لامپ ها در مصارف خانگی لامپ های حبابی هستند. این مدل لامپ ها برای لوستر های با سرپیچ معمولی که به سرپیچ آن ها E27 نیز گفته می شود استفاده می شوند. لامپ های ال ای دی که از ۵۰ وات بیشتر باشند مناسب سرپیچ های E40 هستند.
  • لامپ های ال ای دی مدل شمعی و اشکی: لامپ برخی از لوستر ها مدل شمعی است. برای گروهی از لوسترها لامپ های ال ای دی مدل شمعی و اشکی ساخته شده که مناسب سرپیچ های E14 هستند. این دو مدل لامپ به یکدیگر شباهت زیادی دارند و تنها تفاوت بین آن ها در این است که لامپ های اشکی از قسمت انتهایی باریک می شوند و به شکل قطره اشک می شوند که بسته به سلیقه تان می توانید یکی از این دو مدل را انتخاب نمایید.
  • لامپ های ال ای دی مدل فیلامنتی: این مدل لامپ ها دارای طراحی زیبا و دوست داشتنی هستند. اگرچه میزان نوردهی آن ها آرام تر از لامپ های حبابی است اما دارای طرفداران بیشتری می باشند. برخی از لوستر ها تنها برای این مدل لامپ ها تولید شده اند ولی لامپ های مدل فیلامنتی را برای لوستر های معمولی که لامپ آن ها قابل مشاهده است نیز به کار می برند.
  • لامپ های ال ای دی مدل ریسه ای: لامپ های ال ای دی مدل ریسه ای استقبال کنندگان ویژه خود را دارند. این ریسه ها دارای رنگ بندی متنوعی بوده و در دو نوع نواری و شلنگی موجود هستند. ریسه های ال ای دی جهت نور دهی مخفی در سقف های کاذب، زیر کابینت آشپزخانه ها، کنار تابلوها، در کادر پنجره ها، در لبه باغچه ها، پله ها و قسمت های دیگر به کار برده می شوند.
  • لامپ های ال ای دی مدل وال واشر: از این نوع لامپ ها مثل ریسه های ال ای دی جهت تزئینات و طراحی ساختمان ها استفاده می شود. تنها تفاوت آن ها در این است که از لامپ های وال واشر عمدتا در طراحی نمای بیرون ساختمان ها استفاده می شود. وال واشر ها به لامپ هایی که درون قابی پهن یا باریک قرار دارند گفته می شوند. اندازه این قاب ها متفاوت است و عمدتا از آن ها جهت تزئین نمای منازل و یا به جای پروژکتور ها استفاده می شوند.
  • لامپ های ال ای دی به شکل پنل سقفی: اگر می خواهید به طور متفاوتی ساختمان را با نورتزئین کنید می توانید از پنل های سقفی استفاده نمایید. این پنل ها در واقع چراغ های سقفی با اندازه ای بزرگ هستند که قابلیت این را دارند که به صورت داخل کار و یا روی کار به کار برده شوند. این پنل ها به دو شکل چهارگوش و مدور موجود اند.

 

5- لامپ هاي فلورسنت مهتابي : لامپ هاي مهتابي لوله هاي تخليه گاز هستند که با استفاده از فلورسانس روشنایی تولید می کنند. نور توليد شده توسط اين لامپ ها از يک لوله فلورسنت در حدود 45  تا100  لومن در هر وات است. در مقايسه با لامپ هاي رشته اي ، لامپ هاي مهتابي قدرت کمتري براي توليد نور دارند. مهتابی ها معمولا پيچيده تر و گران تر از لامپ هاي رشته اي هستند.

6- لامپ های مدل تخلیه با شدت بالا :این نوع لامپ ها که با نام لامپ‌گازی نیز آن ها را می شناسند مدلی از لامپ های روشنایی هستند که به دلیل ساختار ویژه ای که دارند عمدتا در شهر ها مورد استفاده قرار می گیرند. پایه تولید این نوع لامپ ها زیاد بودن عمر آن ها، کم بودن مصرفشان و بالا بودن نور آن ها می باشد. روش عملکرد این لامپ ها به این شکل است که بوسیله دو الکترود فلزی در یک محیط شیشه ای جای گرفته اند که بوسیله گاز های زنون، نئون، آرگون، سدیم، متال هاید و جیوه از یکدیگر جدا شده اند. با گذشتن جریان برق از بین این گازها، یک فرآیند یونی اتفاق می افتد که با یونیزه شدن این گاز ها نور تولید می شود. از لامپ‌های گازی می توان به مدل های لامپ بخارجیوه، لامپ متال هاید، لامپ نئون و لامپ شدیم اشاره کرد. که اغلب در روشنایی های شهری از این مدل لامپ ها به کار می رود.

 

رنگ لامپ ها

برخی علاقه مند هستند که نور اطرافشان سفید رنگ یا همان رنگ لامپ های مهتابی مدل قدیمی باشد. برخی دیگر نیز رنگ گرم و زرد و یا ترکیب هر دو این ها را بیشتر میپسندند. لامپ ها اکثرا در سه رنگ زرد یا آفتابی، سفید یا مهتابی و سفید یخی وجود دارند که می توانید هر مدلی را که می پسندید برگزینید. همچنین لامپ های مدل ال ای دی دارای رنگ های دیگری نیز هستند که خیلی کم از آن ها استفاده می شود.

 

شار نوري ( ميزان روشنايي)

ميزان روشنايي يا ميزان نوردهي لامپ ها را بر حسب لومن (Lumen) ، شمع ((Candela و یا لوکس ((lux اندازه گيري مي کنند. ميزان نوردهي از مهم ترين ويژگي هاي لامپ ها به شمار مي رود و براي اين نوردهي، هرچقدر که برق کمتري مصرف شود، بازده لامپ بيشتر است. براي اندازه گيري ميزان نوردهي يک لامپ معمولا ميزان نور لامپ را با توان لامپ رشته اي مقايسه مي کنند. مثلا گفته مي شود يک لامپ LED با توان 9 وات، به اندازه يک لامپ 60 وات رشته اي نور توليد مي کند. يعني هر دو لامپ، با يک لومن روشنايي مي دهند.

 

بهره نوري يا بازده

يکي از مشخصه هاي ديگر براي بيان ميزان بازده (راندمان) لامپ ها، نسبت ميزان نوردهي به مصرف برق است که با واحد لومن بر وات (Lm/W) بيان مي شود. اين مشخصه نشان مي دهد يک لامپ به ازاي هر وات مصرف برق ، چند لومن نور مي دهد؟ به عنوان مثال بازده لامپ رشته اي تنگستن بين 12.5 تا 17.5 لومن بر وات و بازده لامپ LED حدود 30 تا 90 لومن بر وات است.


چگونه لامپ مناسب انتخاب کنیم؟

توان و ميزان مصرف انرژي

توان مصرفي هر لامپ را مي توان يکي از مهمترين ويژگي هاي آن دانست. توان لامپ ها، همانند ساير دستگاه هاي الکتريکي با واحد وات بيان مي شود. اين مشخصه ، رابطه مستقيمي با مصرف برق لامپ دارد. در نظر داشته باشيد که هرچه توان دستگاه بيشتر باشد ، مصرف انرژي آن نيز بيشتر است. ميزان مصرف انرژي در دستگاه ها علاوه بر توان آن ها به تعداد دفعات استفاده روزانه و اجزاي داخلي دستگاه نيز بستگي دارد. ميزان مصرف انرژي دستگاه هاي برقي به صورت کيلووات ساعت مشخص مي شود.

 

طول عمر

به طور کلي طول عمر لامپ ها را با واحد ساعت (هزار ساعت) بيان مي کنند. طول عمر لامپ هاي رشته اي معمولي کمتر از 2 هزار ساعت است. اين در حالي است که طول عمر لامپ هاي هالوژني و LED بين 8 هزار ساعت تا 30 هزار ساعت است.

 

شاخص CRI

این شاخص که به آن نمود رنگ نیز گفته می شود و از آن جهت بررسی میزان کیفیت نور لامپ استفاده می شود. هرچه میزان این شاخص بیشتر باشد، کیفیت نور نیز بهتر خواهد بود. برای منازل لامپی مناسب است که شاخص نمود نور آن بین ۸۰ تا ۹۰ باشد.

 

گارانتی محصول

هر مدل لامپی را که تهیه می کنید حال اینکه تولید کننده آن چه شرکتی باشد باید برای محصول مدت زمانی را گارانتی در نظر گرفته باشد. این زمان عمدتا بین یک تا دو سال می باشد. در زمان تهیه محصول باید بسته آن را چک کنید تا متوجه شوید که از گارانتی آن چقدر زمان باقی مانده است. هر اندازه که تاریخ خرید شما به تاریخ تولید محصول بیشتر نزدیک باشد از گارانتی بیشتری برخوردار خواهید بود.

 

سازندگان

شرکت هاي مختلفي در زمينه توليد لامپ ها فعاليت مي کنند. برخي از برند هاي مطرح در زمينه توليد لامپ را براي شما ذکر مي کنيم. بروکس ، لامپ نور ، افراتاب ، اي دي سي ، 4 ام ، پارس شهاب ، مگامن ، آپل ، فيليپس ، اي ديتا ، زمرد ، زئوس ، پارس لايت ، زمان نور ، دلتا ، البو ، کيهان ، ميتره ، انگاره ، آذرطيف ، جهان الکتريک ، ام دي ، سيماران و ...

 


برای خرید و مشاهده لیست قیمت لامپ بروکس روی لینک کلیک کنید



قيمت

قيمت لامپ ها به عوامل مختلفي بستگي دارد. از جمله عوامل موثر در قيمت مي توان به نوع لامپ ، شرکت سازنده ، ميزان روشنايي ، توان ، ابعاد و اندازه و ... اشاره کرد.  پيشنهاد ما به شما اين است که تا جايي که امکان دارد به سمت خريد لامپ هاي رشته اي نرويد و از ديگر لامپ هاي کم مصرف مانند LED استفاده کنيد. زيرا لامپ هاي رشته اي علاوه بر اتلاف انرژي و بازده کم ، مصرف بالا و طول عمر کمتري نيز دارند و استفاده از آن ها عملا صرفه اقتصادي ندارد.

 


نظرات کاربران